Camera Lens Reparatie

Sigma | Canon | Tokina | Sony | Nikon | Minolta | Vivitar | Pentax

Reparatie aanmelden

Camera lens reparatie

U kunt bij ons terecht voor alle typen cameralenzen en objectieven. Van macro- en groothoeklens en van fisheye, portretlens tot telelens en zoomlens. De meest voorkomende defecten treden op door het laten vallen of stoten van de lens. Ook waterschade kan voorkomen doordat de lens bijvoorbeeld onlangs in een vochtig klimaat is geweest.

Wij repareren camera lenzen van de merken Sigma, Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Minolta, Tokina en Pentax. Voor overige merken kunnen wij u vaak ook van dienst zijn.

U kunt uw lens naar ons versturen of zelf langsbrengen bij ons Service Center.

  • Sigma

  • Nikon

  • Canon

  • Tokina

  • Pentax

  • Sony

  • Konica Minolta

  • Vivitar

  • Zeiss

Laat uw objectief vakkundig herstellen

Uw lens is het waard.

Reparatie aanmelden
Sigma lens
reparatie aanmelden

Lens kapot?

U heeft geïnvesteerd in een mooie lens, passend op uw spiegelreflex camera. Toch lijkt hij de laatste tijd niet meer optimaal te functioneren. De autofocus functie werkt bijvoorbeeld niet meer, het in- en uitzoomen gaat lastig of er zitten vlekken op al uw foto’s en/of video’s. In dergelijke gevallen kunt u soms een foutmelding verwachten in de zoeker of viewfinder van uw camera. De lens geeft dan de fout via het elektronisch circuit door aan de body. Soms is een foutmelding niet eens nodig. Wanneer u bijvoorbeeld een ratel hoort in de lens, de lens niet meer soepel uit kunt schuiven of merkt dat de zoom-functie defect is. Een ander veel voorkomend probleem is dat de optical image stabilizer defect is, hierdoor worden de trillingen van uw handen direct overgenomen op het beeld. Het resultaat is wazige foto’s of een filmopname waar men niet rustig naar kan kijken.

Om de lens weer 100% te laten functioneren moeten er meestal een of meer afregelingen worden uitgevoerd, in toenemende mate softwarematig. Wij beschikken over alle optische, mechanische en elektronische apparatuur om uw lens weer perfect in orde te stellen, zodat deze weer presteert zoals hij de fabriek verliet.

“Juweeltjes van toegepaste techniek”

Lenzen en met name zoomlenzen zijn juweeltjes van toegepaste techniek. In een moderne zoomlens zijn werkelijk alle facetten van techniek verenigd, optisch, mechanisch en elektronisch. Optiek, inhoudende de lenselementen en mechanica, de diverse cilindervormige tubussen die in elkaar en over elkaar heen schuiven en draaien, (soepel) geleid door geleidenokken in curvebanen. Daarbij komt nog de elektronica in de vorm van flexibele printen met daarop de zeer kleine smd-componenten. Alles moet vloeiend en zonder al te veel weerstand kunnen bewegen. Als bijvoorbeeld het automatische diafragma niet meer sluit of een andere storing optreedt meldt de camera dit met een error-code in de zoeker of op het display. De reparateur kan dan aan de hand van deze code nagaan waar het probleem vandaan komt. Maar lang niet altijd verschijnt er een error-code, er kunnen ook problemen zijn met bijvoorbeeld de scherpte, het automatisch scherpstellen of de belichting. Defecten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door haarscheurtjes in flexibele prints, door slijtage van sleepcontacten of door verkeerd gebruik waarbij er iets geforceerd is.

Reparatie aanmelden
Canon 70-200

Schimmel in de lens

Een ander fenomeen is dat er schimmel verschijnt tussen de lensdelen. Dit kan zijn ontstaan doordat men bijvoorbeeld in de tropen is geweest of als het objectief langdurig in een koude en vochtige ruimte is bewaard. Vooral als de lens langdurig in een gesloten tas of koker heeft gezeten heeft het vocht niet goed kunnen verdampen en kan schimmel ontstaan. Als de schade nog beperkt gebleven is tot oppervlakkige schimmel kunnen we vaak het objectief demonteren en goed reinigen. Wanneer hier niet tijdig iets aan gedaan wordt kan de schimmel op den duur ook de coating of zelfs de kit van de lenselementen aantasten. De lensdelen kunnen dan natuurlijk nog wel gereinigd worden maar de aangetaste coating of kit kan helaas niet meer worden hersteld. Vervanging van de aangetaste lenselementen is dan de enige optie. Als u naar de tropen gaat stop dan een of meer zakjes rijst of nog beter, silicagel bij de apparatuur, deze zijn beide hygroscopisch en nemen dus eventueel aanwezig vocht op.

 

Water of zand in uw camera lens?

Vocht en zand zijn desastreus voor uw cameralens. Als de lens nat geworden is of nog erger, kopje onder is gegaan, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk met de reparatie wordt begonnen. Elk uitstel namelijk zal de kans op corrosie doen toenemen en de kans op een succesvolle reparatie verkleinen. Mocht uw objectief in aanraking zijn geweest met zeewater maak dan niet de fout om hem opnieuw in zoet of gedestilleerd water onder te dompelen, u maakt de schade daarmee alleen maar erger. Wellicht is het zoute vocht niet te ver doorgedrongen en is de schade nog goed te herstellen.

Wat moet u dan wel doen in zo’n geval? Breng uw camera lens zo snel mogelijk bij ons binnen zodat er direct met de reparatie kan worden gestart, hoe eerder hoe beter. Dergelijke noodgevallen krijgen bij ons dan ook altijd voorrang.

Kunt u niet direct langskomen vanwege uw vakantie, droog dan het objectief zo goed mogelijk af en leg het in een flinke zak ongekookte rijst. Deze zak knoopt u vervolgens dicht en verpakt u volgens onze inpakinstructies en stuurt u vanaf uw vakantieadres met spoed naar ons toe. Als u even per e-mail de spoed aankondigt komt de lens direct na binnenkomst op de reparatietafel. Dan kan worden bekeken in hoeverre het vocht binnengekomen is en kan er gereinigd en gedroogd gaan worden.

De enige remedie is in dergelijke gevallen is direct demonteren, reinigen en drogen. Lang en intensief drogen totdat elk spoor van vocht verdreven is. Als niet al het vocht uit de lens is zal er beslist op langere termijn corrosie optreden met mogelijk storingen tot gevolg. Pas na volledig gedroogd te zijn kan het objectief weer worden gemonteerd en opnieuw worden afgeteld. Echter is elk geval uniek en zal op steeds bekeken moeten worden wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben door de jaren heen met onze expertise al een groot aantal objectieven kunnen redden. Deze waren anders beslist onbruikbaar geweest.

Reparatie aanmelden

 

Reparatie Aanmelden

Hoe werkt het?

Customer Order Form

Enter information about your order using the form below.
Voor- en achternaam:
E-mail:
Op dit e-mailadres ontvangt u het ordernummer en verdere instructies.
Aanvullende informatie::
Telefoon nummer:
Straatnaam en nr.:
Postcode:
Plaats:
Merk:
Model:
Omschrijf duidelijk het defect:
Ik stuur mee:
Aan reparatie vooraf:
Euro (indien wel prijsopgave):
Na reparatie:

Let op: nadat u op ‘reparatie aanmelden’ heeft geklikt ontvangt u een e-mail bericht met uw ordernummer en verdere instructies (kijk ook in de spam-email).