Buizenversterker Reparatie
Reparatie van alle soorten en typen buizenversterkers
Buizenversterker reparatie
Omdat buizenversterkers voor muziekgebruik al vanaf de introductie van de elektrische grammofoon en vanaf de jaren 50 ook voor gitaarversterking in gebruik zijn, moeten deze af en toe worden gerepareerd of zelfs gereviseerd.
Behalve de buizen die slijten zijn er nog meer onderdelen die een beperkte levensduur hebben. Maar het goede nieuws is dat wanneer die onderdelen tijdig vervangen worden, de buizenversterker vrijwel onbeperkt mee kan.
Waar fabrikanten van moderne elektronische apparaten het vaak presteren om na een jaar of zeven te zeggen: “ik lever geen onderdelen meer”, wat in veel gevallen betekent: “onherstelbaar, koop maar weer een nieuwe”, is de buizenversterker vrijwel altijd te repareren. Dit omdat de daarin gebruikte onderdelen meestal universeel zijn en dus altijd wel verkrijgbaar. Zelfs een doorgebrande transformator kan meestal nog weer opnieuw gewikkeld worden.
U kunt dagelijks en zonder afspraak te maken bij ons binnenlopen met uw buizenversterker zodat u zo snel mogelijk weer kunt genieten van perfect geluid. Uiteraard kunt u ook uw versterker naar ons versturen. Wij beschikken over een ruime voorraad onderdelen, de juiste apparatuur en jarenlange ervaring om uw versterker weer topprestaties te laten leveren.
Vakkennis. Garantie. Prijs/kwaliteit.
Dat zijn de redenen waarom men kiest voor Corona Beeldtechniek. Ervaar zelf het gemak van onze reparatieservice.
Ik wil mijn buizenversterker:
✓ De diverse spanningen (o.a. bias), welke bepalend zijn voor de instelling van de buizen, worden gemeten op juistheid.
✓ Buisvoeten worden gecontroleerd en gereinigd en bij eventuele doorslag vervangen.
✓ Elektrolytische (elco’s) en gewone condensatoren worden geïnspecteerd op eventuele lekkage.
✓ Regelaars voor volume en klank, de bekende potmeters kunnen slijten of vervuilen. Soms volstaat reiniging anders dient een potmeter te worden vervangen.
✓ Connectoren en jacks moeten schoon zijn en geen overgangsweerstand bieden, teneinde een goede signaaloverdracht te garanderen.
✓ Controle op de veiligheid: hebben de aanwezige zekeringen de juiste waarde, zijn netsnoer en steker nog in orde.
✓ Tenslotte moet het mechanische deel van de amp gecontroleerd worden, zitten alle schroeven en bouten goed vast, zijn de aardverbindingen in orde, zitten eventuele handgrepen goed vast, rammelt er niets etc.
Buizen slijten uiteraard door verminderde kathode-emissie en kunnen defect raken door inwendige sluiting tussen de diverse elektroden. Kathode-gloeidraad sluiting komt nogal eens voor bijvoorbeeld. Ook kan een buis door beschadiging microfonisch geworden zijn. Vervanging door een kwaliteitsmerk buis is dan de remedie.
Weerstanden kunnen door oververhitting verkoold zijn en vervangen moeten worden. Transformatoren, trafo’s, mogen best flink warm worden. Wordt een trafo echter zodanig heet dat de isolerende lak van de wikkelingen gaat smelten (men ruikt dan een indringende geur) dan kan dit wijzen op een defect elders in de versterker, een lekkende condensator bijvoorbeeld of nog erger, kortsluiting tussen de wikkelingen. Een trafo met sluiting moet beslist vervangen worden omdat het probleem steeds erger zal worden en uiteindelijk kan leiden tot een uitgebrande versterker.
Ten eerste zorgen de gloeidraden van de buizen voor een flinke warmte ontwikkeling in de amp. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het proces van uitdroging van de elektrolytische condensatoren, kortweg elco’s genoemd, nog versneld. Aangezien uitgedroogde elco’s hun capaciteit verliezen zullen deze mettertijd moeten worden vernieuwd. Afhankelijk van de kwaliteit van de elco’s kan het na ongeveer 10 jaar reeds einde levensduur zijn.
Dan de condensatoren, capacitors of kortweg caps, ook onderdelen met beperkte levensduur, zij het dat deze wel iets langer meegaan. De oudere condensatoren met papier als diëlectrum en vaak nog in was gegoten, gaan vrijwel allemaal lekken door langzaam binnendringend vocht. Hierdoor bestaat het gevaar dat zij behalve wisselspanning ook gelijkspanning, waar zij nu juist een blokkade voor moeten vormen, door gaan laten. Ook kan er doorslag optreden waardoor ze eveneens gelijkspanning gaan doorlaten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld buizen en ook transformatoren (trafo’s) doorbranden met flinke reparatiekosten tot gevolg.
Moderne condensatoren met kunststof folie als diëlectrum hebben hier veel minder last van, ook al omdat deze in kunststof gegoten zijn.
Uiteraard is de ene condensator de andere niet en moet bij vervanging, het zogenaamde “recappen”, gezorgd worden dat het juiste type gekozen wordt om de prestaties van de versterker niet nadelig te beïnvloeden.
Reparatie van alle soorten buizenversterkers
Ieder merk. Ieder type.
De buizenversterker: een warm geluid terug van weggeweest
Toen in 1906 Lee de Forest de triodebuis uitvond en er in 1912 een geluidsversterker mee wist te maken had hij zich geen voorstelling kunnen maken dat deze honderd jaar later nog steeds in het middelpunt van de belangstelling zou staan. Een grote schare muziekliefhebbers willen onder geen beding de warme klanken van de buizenversterker inruilen voor transistoren- en digitale apparatuur. De mens hoort nu eenmaal analoog en de buizenversterker reproduceert natuurlijk het zuivere analoge signaal zonder het te schakelen of in digitale mootjes te hakken.


Buizenversterker voor de gitaar
En dan de gitaristen, misschien we de grootste liefhebbers van de buizenversterker. De speciale sound van bijvoorbeeld een Les Paul of Fender Stratocaster gitaar komt met een buizenversterker pas echt goed uit de verf. Vooral de in de jaren 50 reeds populaire gitaarversterkers van Marshall en Fender zijn nog altijd zeer geliefd. Doordat de in deze versterkers aanwezige onderdelen slijten neemt ook de vervorming van het geluid toe, dat maakt ze voor deze categorie muzikanten soms juist nog extra aantrekkelijk. Neemt de slijtage echter te zeer toe, dan veranderen de specificaties van de versterker zodanig dat een revisie noodzakelijk is. Vaak wordt dit “recappen” genoemd. Dit houdt in dat de condensatoren worden vervangen. Wel een werkje waarbij de nodige voorzichtigheid in acht genomen moet worden, buizenversterkers werken met hoge spanningen tot wel zo’n 500 volt aan toe en dat is toch maar even ruim 2 x zo hoog als de netspanning, oppassen dus! Voor meer veiligheidstips kunt u overigens ons blog raadplegen: kan ik een buizenversterker zelf repareren?
Ook de buizen zelf moeten wel eens een keer worden vervangen, dat zijn immers de meest slijtage-gevoelige onderdelen in deze versterkers. Gelukkig worden al deze onderdelen nog steeds nieuw geproduceerd zodat we nog lang kunnen kunnen genieten van de warme klanken van je gitaar.
Bij ons kunt u onder andere terecht voor:
Wat is nu eigenlijk een buizenversterker?
Maar wat is nu eigenlijk een buizenversterker? Hoe verschilt deze van een ‘gewone’ versterker?
Veel, en met name jonge mensen zullen er geen idee van hebben. Zij zullen hooguit eens een kastje met glimmende en gloeiende lampjes erop hebben zien staan in een HiFi-winkel.
Hoog tijd om er iets meer van te vertellen. We weten allemaal wel waarom we een versterker nodig hebben in een stereo-set of HiFi-keten: deze versterkt de zwakke output-signaaltjes van bijvoorbeeld de CD-speler of draaitafel tot een fors niveau om daarmee de luidsprekers aan te sturen. Zo’n versterker bevat daartoe een aantal transistoren, dat zijn de onderdelen die het feitelijke versterkingsklusje voor hun rekening nemen. Daarbij worden ze geholpen door een aantal ondersteunende onderdelen er omheen zoals weerstanden en condensatoren.

Versterken door middel van lampen, hoe werkt dat?
In de buizenversterker wordt het versterken echter niet door transistoren gedaan maar door elektronenbuizen, vroeger ook wel “lampen” genoemd. Dat was omdat ze naast het feit dat ze net als een verlichtingslamp een gloeidraad hebben ook wel wat op een lamp leken, althans de eerste modellen dan. Later werden ze kleiner en smaller en gingen ze meer op een buisje lijken. Tegenwoordig spreken we dus enkel nog over buizen. Bijzonder is wel dat op sommige versterkers buizen staan die wel weer meer op een lamp van vroeger lijken, toch noemen we ze tegenwoordig allemaal maar buizen.
De buizenversterker: een warm geluid
Wat is nu de reden dat deze buizenversterkers weer zo populair zijn geworden bij met name de HiFi-enthousiastelingen? Voordat de transistor in 1948 werd uitgevonden waren uiteraard alle versterkers en radiotoestellen met buizen uitgerust. In de periode van zo tussen 1950 en 1970 werd de buis echter vrijwel geheel verdrongen door de transistor omdat deze veel gunstige eigenschappen heeft ten opzichte van de buis. Echter, veel muziekliefhebbers houden vast aan buizenapparatuur vanwege het “warme buizengeluid”. Of en in hoeverre zij het gelijk aan hun kant hebben blijft vooralsnog de vraag, het blijft een kwestie van smaak. Wel is het zo dat de buizenversterker letterlijk warmer wordt dan zijn getransistoriseerde collega. Om deze reden zitten er aan de bovenzijde van de behuizing altijd flinke ventilatieopeningen.

*Stuur uw batterij/accu/netsnoer en eventueel lens mee.
Customer Order Form
Let op: nadat u op ‘reparatie aanmelden’ heeft geklikt ontvangt u een e-mail bericht met uw ordernummer en verdere instructies (kijk ook in de spam-email).