Zelf je buizenversterker repareren

Als je de filmpjes op Youtube moet geloven lijkt het repareren van je buizenversterker een fluitje van een cent, echter is niets minder waar. Om een buizenversterker goed te reviseren moet je wel weten wat je doet.

Let op: hoge spanningen

Om te beginnen een welgemeende waarschuwing: buizenversterkers werken met hoge tot zeer hoge spanningen. Deze spanningen kunnen levensgevaarlijk zijn als je niet precies weet waar je mee bezig bent. Ik vertel dit niet om je te ontmoedigen maar het is goed om te weten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus als je iets gaat repareren of vervangen in de versterker, ALTIJD de netsteker uit het stopcontact halen. Kan het daarna dan geen kwaad meer? Nee, niet helemaal want er zijn bepaalde onderdelen in de versterker die nog een tijd lang de hoge spanning vasthouden zodat je er nog steeds een flinke optater van kunt krijgen. Die onderdelen, de grote condensatoren, moeten dus eerst ontladen worden. Dat doe je door een flinke weerstand over de aansluitingen te zetten samen met een voltmeter zodat je precies kunt zien wanneer de condensator leeggelopen is.

De analyse: waarom is mijn buizenversterker kapot gegaan?

Dan komt de volgende en wel moeilijkste vraag om de hoek kijken, namelijk: wat is er nu kapot gegaan in mijn versterker en wat moet ik dus vervangen om hem weer te laten werken? Meestal is er aan de buitenkant van defecte elektronische onderdelen niets te zien. Op het oog lijkt alles in orde te zijn. Er moet dus gemeten worden in het toestel of alle spanningen de juiste waarde hebben. Om te weten wèlke waarde hebben we het schema (of met een mooi woord: de “service-documentatie”) van het apparaat nodig. Daarbij benodigen we natuurlijk ook een geschikt meetinstrument. Een digitale multimeter is hiervoor prima geschikt.

Wil je na je reparatie ook nog zeker weten of de vervorming in je versterker niet is toegenomen dan heb je ook nog een toongenerator en een oscilloscoop nodig. Verder een setje reservebuizen en een voorraadje diverse onderdelen zoals weerstanden en condensatoren zodat je niet elke keer naar de (vaak niet meer bestaande) onderdelenwinkel hoeft te gaan gaan (dat wordt dus bestellen via internet).

Geschikt materiaal naast kennis en ervaring

Dan nog een geschikte soldeerbout, harskernsoldeer, tinzuiger of soldeerlitze, punttang, pincet, diverse maten schroevendraaiers (gewone en kruiskop), een isolerende reparatiemat of rubber werkblad. En tot slot, als je veilig wilt werken: een scheidingstransformator 1:1 zodat tijdens het meten, waarbij de versterker natuurlijk wèl ingeschakeld moet zijn, het apparaat niet galvanisch met het electriciteitsnet is verbonden.

Dan heb je eindelijk al deze zaken bij elkaar verzameld maar dan ontbreekt er toch nog iets: kennis en ervaring, nodig om de juiste conclusies uit de meetresultaten te kunnen trekken. Een geslaagde zelf uitgevoerde reparatie geeft natuurlijk veel voldoening maar een mislukt reparatie-avontuur geeft veel frustratie. Daarbij komt ook dat het voor de vakman extra werk (en veelal ook kosten) oplevert om een toestel waar al eerder in is gerommeld weer goed te herstellen.

Toch liever laten reviseren door een professional?

Bedenk daarom goed waar je aan begint. Besluit je om het te laten doen dan ben je bij ons altijd welkom met je buizenversterker, welk merk het ook is en wat er ook aan mankeert. Je krijgt garantie op de reparatie en je kunt er weer lang van genieten.

 

Neem contact op

Laat ons weten hoe wij u van dienst kunnen zijn. U kunt ons altijd vrijblijvend contacteren voor informatie omtrent reparatie mogelijkheden.

    VOORNAAM *

    ACHTERNAAM *

    EMAIL-ADRES *

    TELEFOON NR.

    ONDERWERP

    HOE KUNNEN WIJ U HELPEN?